Wasa 1628

‘WASA’ (OR VASA)

‘WASA’ (OR VASA)

Voorgeschiedenis

Zij is een Zweeds oorlogsschip gebouwd tussen 1626 en 1628, met een waterverplaatsing van 1200 ton, in opdracht van de koning van Zweden Gustaaf Adolf II. Zij was rijkelijk versierd als symbool van de ambities van de koning voor Zweden. Na voltooiing, met een totale lengte van 69 en 52 meter hoogte, was ze een van de krachtigst bewapende schepen ter wereld. Nauwelijks tien jaar later werd zij echter overtroffen door het beroemde Engelse oorlogsschip ‘Sovereign of the Seas’ met een waterverplaatsing van 1522 ton. (Die ik nu aan het bouwen ben)

De Wasa strandde tijdens haar eerste reis op 10 augustus 1628 en werd 333 jaar later in 1961 geborgen met een grotendeels intacte romp. Conservering werd uitgevoerd door impregnering met polyethyleenglycol (PEG), een methode die sindsdien de standaardbehandeling is geworden voor grote, drassige houten voorwerpen, zoals het 16e-eeuwse Engelse schip Mary Rose. Ze is te bezichtigen in het Vasamuseum in Stockholm.

Duizenden voorwerpen en de overblijfselen van ten minste 15 mensen werden gevonden in en rond de romp van Wasa. Onder de vele gevonden voorwerpen waren kleding, wapens, kanonnen, gereedschap, munten, bestek, eten, drinken en zes van de tien zeilen. De voorwerpen en het schip zelf hebben wetenschappers voorzien van onschatbare inzichten in details van oorlogsvoering op zee, scheepsbouwtechnieken en het dagelijks leven in het begin van het 17e-eeuwse Zweden.

Oorzaken van zinken

De reden voor het zinken was dat de massaverdeling in de rompconstructie en de aan boord geladen ballast, kanonnen, proviand en andere objecten te veel gewicht hoog in het schip legde. Verder was het schip uitgericht met zware 24-ponders op beide dekken, wat mede heeft bijgedragen aan een slechte stabiliteit. Te laat had kapitein Söfring Hansson opdracht gegeven om de lagere geschutspoorten te sluiten zodra het schip water begon te maken, maar tegen die tijd was het te laat. Als hij op tijd had ingegrepen was Wasa die dag wellicht niet gezonken.

Het model

Dit model is gebouwd met walnoot en limoen, messing en walnoot beslag en geëtste messing details.

Afmetingen model

Schaal1:60
Totale Lengte1180 mm
Lengte kiel1030 mm
Maximum breedte420 mm
Breedte schip80 mm
Hoogte940 mm
Kanonnen64